Nanuky sú klasickou letnou pochúťkou. Deti milujú nanuky a so stúpajúcou teplotou a vlhkosťou vždy hľadajú spôsoby, ako sa schladiť. Tradičná verzia je plnená cukru a farbív, a tak sme si pre vás vytvorili tieto prírodné pochúťky. Vhodné nie len pre tých, ktorí dodržiavajú keto diétu ale aj pre deti. V recepte používame len prírodné ingrediencie, ovocie a žiadny pridaný spracovaný cukor. Tieto nanuky nie sú príliš sladké, ale svieže, ľahké a krémové. Podľa chuti je možné pridať viac sladidla.
Ingrediencie:
- 1 šálka malín
- 1 šálka manga
- 1 šálka vody
- 1 ½ čajovej lyžičky tekutej stévie
- 1 ½ šálky konzervovaného kokosového krému
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- Potreby: Formičky a tyčinky na nanuky
Postup:
- Vložte maliny, ½ šálky vody a ½ čajovej lyžičky tekutej stévie do malého hrnca. Zmes priveďte do varu na stredne vysokej teplote. Dusíme asi 5 minút, kým sa ovocie nezačne rozpadať a zredukuje trochu tekutiny.
- Odstavíme z ohňa a ponorným mixérom pripravíme hladké červené pyré.
- Opakujte vyššie uvedený postup s mangom. Vložte nakrájané mango, ½ šálky vody a ½ čajovej lyžičky tekutej stévie do malého hrnca na stredne vysokú teplotu. Dusíme asi 5 minút.
- Odstavíme z ohňa a ponorným mixérom pripravíme hladké oranžové pyré. Nechajte vychladnúť alebo vložte do chladničky, kým nebudete pripravený na použitie.
- Kým sa ovocie varí, zmiešajte kokosovú smotanu, ½ lyžičky tekutej stévie a vanilkový extrakt v samostatnej malej miske. Odložte alebo vložte do chladničky.
- Na zostavenie nanukov začnite rozdelením malinového pyré do formičiek. Opatrne pridajte približne 2-3 plné polievkové lyžice zmesi do stredu každej formy.
- Formy vložte do mrazničky a chladte aspoň 1 hodinu, kým stuhne.
- Tou istou lyžicou rozdeľte kokosový krém do formičiek, do každej asi 3-4 polievkové lyžice. Snažte sa pracovať rýchlo, aby sa malinová vrstva neroztopila a nepretiekla do kokosu.
- Vložte späť do mrazničky asi na 30 minút, kým čiastočne stuhne. Toto je jediný čas, kedy ich skutočne potrebujete sledovať. Kokosová vrstva by mala byť dostatočne pevná, aby držala tyčinky od nanukov, ale zároveň dostatočne mäkká, aby sa dali vložiť.
- Pridajte jednu tyčinku do každej formy, ponechajte kúsok špajdle nad vrchom (aby držala) a vložte späť do mrazničky aspoň na ďalšiu hodinu, kým úplne stuhne.
- Nakoniec pridajte mangové pyré rovnakým spôsobom lyžice, asi 2-3 plné polievkové lyžice do každej.
- Formy vložte späť do mrazničky, kým úplne stuhnú, aspoň ďalšie 1-2 hodiny.
- Na výrobu týchto domácich nanukov môžete použiť rôzne ovocie podľa vašej chuti.