Tento jednoduchý recept na Ratatouille si zamilujete! Je plné zdravej a čerstvej zeleniny, čiže ho môžete podávať aj ako ľahkú večeru alebo ho podávajte ako prílohu ku kuraciemu mäsu alebo rybe. Ratatouille je tradičné francúzske jedlo. Krásna zmes zeleniny zabalenej v rajnici spolu s regionálnymi bylinkami, korením a syrom. Toto jedlo vo svete preslávila rozprávka, ktorú určite poznáte. Rozprávka o potkanovi, ktorý sa túži stať kuchárom.
Ingrediencie:
Ratatouille omáčka:
- 1 plechovka nakrájaných paradajok
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica balzamikového octu
- 1 ČL provensálske bylinky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice čerstvej bazalky
- 1/4 ČL morskej soli
Ratatouille zelenina:
- 3 stredné paradajky (nakrájané na plátky)
- 2 stredné cukety (nakrájané na plátky)
- 1 malý baklažán (nakrájaný na plátky)
- 1 malá cibuľa
- 1 lyžica olivového oleja
- 1/4 ČL morskej soli
- 1/8 ČL čierneho korenia
Postup:
- Predhrejte rúru na 190 °C. Všetku zeleninu nakrájajte na plátky.
- Zmiešajte všetky ingrediencie omáčky v mixéri. Vytvorte pyré do hladka. V prípade potreby dochuťte soľou a korením.
- Omáčku rozotrite v tenkej vrstve do stredne okrúhlej alebo oválnej zapekacej misky.
- Striedajte paradajky, cuketu, baklažán a cibuľu do špirály. (Plátky baklažánu budete chcieť nakrájať na štvrtiny, aby mali podobnú veľkosť ako plátky paradajok, cukety a cibule.) Navrch pokvapkajte olivovým olejom a posypte morskou soľou a čiernym korením.
- Pečieme asi 30-35 minút, kým zelenina nezmäkne a omáčka nebude na okrajoch bublinková.
- Podávajte ako prílohu alebo hlavné jedlo.
- Dobrú chuť!