Ratatouille

Tento jednoduchý recept na Ratatouille si zamilujete! Je plné zdravej a čerstvej zeleniny, čiže ho môžete podávať aj ako ľahkú večeru alebo ho podávajte ako prílohu ku kuraciemu mäsu alebo rybe. Ratatouille je tradičné francúzske jedlo. Krásna zmes zeleniny zabalenej v rajnici spolu s regionálnymi bylinkami, korením a syrom. Toto jedlo vo svete preslávila rozprávka, ktorú určite poznáte. Rozprávka o potkanovi, ktorý sa túži stať kuchárom.

Ingrediencie:

Ratatouille omáčka:

  • 1 plechovka nakrájaných paradajok
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • 1 ČL provensálske bylinky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice čerstvej bazalky
  • 1/4 ČL morskej soli


Ratatouille zelenina:

  • 3 stredné paradajky (nakrájané na plátky)
  • 2 stredné cukety (nakrájané na plátky)
  • 1 malý baklažán (nakrájaný na plátky)
  • 1 malá cibuľa
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1/4 ČL morskej soli
  • 1/8 ČL čierneho korenia

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 190 °C. Všetku zeleninu nakrájajte na plátky.
  2. Zmiešajte všetky ingrediencie omáčky v mixéri. Vytvorte pyré do hladka. V prípade potreby dochuťte soľou a korením.
  3. Omáčku rozotrite v tenkej vrstve do stredne okrúhlej alebo oválnej zapekacej misky.
  4. Striedajte paradajky, cuketu, baklažán a cibuľu do špirály. (Plátky baklažánu budete chcieť nakrájať na štvrtiny, aby mali podobnú veľkosť ako plátky paradajok, cukety a cibule.) Navrch pokvapkajte olivovým olejom a posypte morskou soľou a čiernym korením.
  5. Pečieme asi 30-35 minút, kým zelenina nezmäkne a omáčka nebude na okrajoch bublinková.
  6. Podávajte ako prílohu alebo hlavné jedlo.
  7. Dobrú chuť!

Zdroj: https://www.wholesomeyum.com/ratatouille-recipe