Tieto keto portugalské torty s vaječným pudingom majú orieškovú, chrumkavú kôrku s kokosovo-vaječnou náplňou, ktorá je skvelým dezertom, keď chcete zapôsobiť na hostí. Poprášenie mletou škoricou dodáva nádych korenia a hĺbky sladkosti. Ak ste už niekedy jedli portugalské vaječné torty, pravdepodobne ste sa zamilovali do lahodne chrumkavej a chrumkavej kôrky a hodvábne hladkého stredu naplneného vajíčkami. Zatiaľ čo tradičné vaječné torty majú zvyčajne neuveriteľne vysoký obsah cukru a nie sú pre vás také výživné, ak beriete ohľad na zdravie alebo ak vediete keto životný štýl, naše vaječné torty vhodné na keto sú rovnako zhovievavé aj bez pridaného cukru.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 3/4 šálky mandľovej múky
- 4 polievkové lyžice granulovaného erytritolu
- štipka soli
- 5 lyžíc kokosového oleja
- 1 veľké vajce
Pudingová náplň:
- 1 3/4 šálky kokosovej smotany
- štipka soli
- 3 polievkové lyžice granulovaného erytritolu
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- ½ lyžičky neochutenej práškovej želatíny
- 2 lyžice vody
- 6 veľkých vaječných žĺtkov
- 1/2 lyžičky mletej škorice na polevu
Postup:
- Pripravte všetky ingrediencie. Predhrejte rúru na 180°C.
- V miske zmiešame suché ingrediencie na korpus a potom pomaly primiešame mokré ingrediencie, až kým nezískame drobivú štruktúru.
- Natlačte korpusovú zmes do koláčovej formy. Ak pripravujete menšie koláče, dbajte na to, aby ste zmes korpusu rovnomerne rozložili. Cesto pečieme 10-12 minút, alebo kým nezíska svetlohnedú farbu. Vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
- Po vychladnutí cesta si pripravíme puding. Do hrnca pridajte kokosovú smotanu, erytritol, vanilkový extrakt a štipku soli. Nechajte variť na miernom ohni 8-10 minút a potom odstráňte z tepla.
- Pripravte želatínový prášok tak, že ho nasypete do studenej vody a necháte 3-4 minúty odpočívať.
- V samostatnej miske vyšľaháme vaječné žĺtky do svetlej farby a krému. Po príprave pomaly nalejte horúcu zmes kokosovej smotany, pričom neustále šľahajte žĺtky, kým sa nespojí a nebude hladká.
- Nalejte pudingovú zmes späť do hrnca a vráťte na sporák na miernom ohni. Pridajte želatínovú zmes a pravidelne šľahajte 4-5 minút alebo kým zmes nezhustne.
- Nalejte pudingovú zmes na upečené cesto a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny.
- Pred podávaním posypte škoricou.
Zdroj: https://www.ruled.me/keto-portugese-egg-custard-tarts