V prípade, že ste si neboli vedomí tofu je typ fazuľového tvarohu, ktorý sa pripravuje s použitím sójových bôbov ako hlavnej zložky. Potom sa premení na sójové mlieko a koaguluje. Tvaroh, ktorý zostane z tohto procesu sa premení na tofu, ktorý vidíte v supermarkete. Sójové bôby sú nízkosacharidové jedlo, ale pamätajte, že keď jete tofu, nie sú to priamo sójové bôby. Pevné tofu, ktoré sa používa v tomto recepte má len asi 2 gramy čistého uhľohydrátu na porciu, čo z neho robí ketogénneho víťaza.
Ingrediencie:
- 450g extra tuhé tofu
- ½ šálky marantového škrobu
- 1 polievková lyžica umami prášku (cesnakový prášok je tiež v poriadku)
- ½ lyžičky morská soľ
Na omáčku:
- ½ šálky sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
- 3 polievkové lyžice ryžového vínneho octu
- 2 polievkové lyžice tekutej stévie
- 1 polievková lyžica sezamového oleja
- 2 polievkové lyžice škrobu zo šípok
- 1 lyžička čerstvého zázvoru, jemne nasekaný
- 1 lyžička čerstvého cesnaku, jemne nasekaný
- 2–3 lyžice vody na zriedenie omáčky
- sezamové semienka a zelená cibuľka na ozdobu
Postup:
- Stlačte tofu pod lisom na tofu alebo niečím ťažkým zabaleným v papierových utierkach po dobu 15-20 minút.
- Vezmite malú misku a vložte do nej škrob, prášok a soľ zo šípok. Dobre premiešajte.
- Tofu nakrájajte na malé kúsky s hrúbkou 1 palca a vhoďte ho do zmesi v miske, kým nebude dobre potiahnuté.
- Umiestnite tofu do vzduchovej fritézy jednu vrstvu po druhej pri 190°C na 15 minút. Otvorte vzduchovú fritézu v polovici varenia a kúsky poprehadzujte, aby sa uvarili rovnomerne. Keď je tofu uvarené odložte ho na tanier.
- Vezmite všetky zložky omáčky a pridajte ich do hrnca na vysokej teplote. Premiešajte a zohrejte na strednú teplotu na 2-3 minúty. Omáčka by mala byť vtedy hustá. Ak uprednostňujete redšiu omáčku, pridajte vodu.
- Vezmite si tofu, ktoré ste odložili a vložte ho do panvice s omáčkou. Obalené tofu vyberieme a položíme na tanier. Ak chcete, posypte tofu sezamovými semienkami a zelenou cibuľkou. Podávajte s karfiolovou ryžou, obľúbenou dusenou alebo pečenou zeleninou alebo listovým zeleným šalátom.