Čo charakterizuje Vianoce v kuchyni? Podľa nás určite vôňa škorice! Tieto jemné keto pochúťky sa prekvapivo ľahko vyrábajú a chutia tak dobre, že je ťažké uveriť, že sú bez cukru, bez obilnín, bez lepku a majú iba 1 čistý sacharid na rolku. Táto vianočná keto pochúťka by určite nemala chýbať na vašom vianočnom stole.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 ½ šálky syra mozzarella, nastrúhaného
- 2 lyžice smotanového syra
- 1 vajce
- 1 šálka mandľovej múky
- ¼ šálky práškového erytritolu
- 2 lyžice kokosovej múky
- 1 ČL bieleho vínneho octu
- ½ ČL sódy bikarbóny
Plnenie:
- 120g maslo
- 1 lyžica mletej škorice
- ¼ šálky práškového erytritolu
Poleva:
- ¼ šálky práškového erytritolu
- 1½ lyžice vody
Postup:
- Predhrejte rúru na 185 °C.
- Zohrejte mozzarellu a smotanový syr na nepriľnavej panvici na strednom ohni alebo v miske v mikrovlnnej rúre. Miešame, kým sa neroztopia. Pridáme ostatné ingrediencie a dobre premiešame. Tip: použite ručný mixér s hákmi na cesto.
- Cesto rozvaľkajte medzi dvoma kusmi pergamenového papiera pomocou valčeka na štvorcový tvar. Hrúbka približne 3 mm. Odstráňte pergamenový papier, ktorý je navrchu.
- Zmiešajte škoricu, erytritol a maslo v miske.
- Maslovú zmes opatrne stierkou rozotrieme na vrch cesta.
- Cesto pevne zrolujte do polena pomocou pergamenového papiera (rovnakou technikou, ako keď robíte sushi rolky). Polenko vložíme na cca 20 minút do chladničky aby stuhlo. A aby si rolky pri krájaní držali tvar.
- Poleno nakrájajte ostrým nožom na 12 kusov. Vložte ich do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie alebo do jednotlivých košíčkov. Pečieme v rúre asi 10-12 minút alebo dozlatista. Nechajte ich vychladnúť.
- Zmiešajte práškový erytritol a vodu malou lyžičkou v miske alebo pohári. Polevou pokvapkáme škoricové rolky a pred podávaním necháme polevu pár minút stuhnúť.
Zdroj: https://www.dietdoctor.com/recipes/keto-cinnamon-rolls