Recept na tzatziki pochádza pôvodom z Grécka. Ak chcete zvýšiť pomer tukov a znížiť množstvo uhľohydrátov v tzatziki, môžete nahradiť grécky jogurt kyslou smotanou. V prípade tzatziki bez mlieka vynechajte jogurt a namiesto toho použite majonézu. Ak nemáte čerstvý cesnak použite mletý cesnak alebo cesnakový prášok. Experimentujte a uvidíte, čo chutí najlepšie! Dá sa podávať na milión spôsobov. Ako studený dip, príloha k mäsu a rybám, k rôznej zelenine. Tak poďme si tzatiki pripraviť spolu!
Ingrediencie:
- 170g uhorka
- 1 šálka gréckeho jogurtu (4% tuku)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica čerstvého kôpru, jemne nasekanej alebo sušenej mäty
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- ½ lyžice olivového oleja
Postup:
- Uhorku opláchneme a nasekáme nadrobno, prípadne nastrúhame hrubšou stranou strúhadla.
- Šupka dodáva omáčke farbu a textúru, ale možno budete chcieť uhorku ošúpať a zbavovať semienok v závislosti od odrody.
- Zmiešajte jogurt, uhorku, kôpor alebo mätu, cesnak a čierne korenie v miske.
- Podľa chuti dosolíme. Pred podávaním pokvapkáme olivovým olejom.
- Dobrú chuť!