Tieto zdravé plnené cuketové lodičky sú ideálne pre nízkosacharidovú a bezlepkovú diétu. Jedna cuketová loď má 11 gramov sacharidov a 12 gramov bielkovín. Navyše tento recept je skvelý spôsob, ako spotrebovať zvyšky kuracieho mäsa.
Ingrediencie:
Enchiladová omáčka:
- olivový olej v spreji
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1 alebo 2 lyžice chipotle chilli v omáčke
- 1-1/2 šálky paradajkovej omáčky
- 1/2 ČL chipotle čili prášku
- 1/2 ČL mletého kmínu
- 2/3 šálky kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka bez tuku
- kóšer soľ a nové korenie podľa chuti
Cuketové lodičky:
- 4 stredné cukety
- 1 ČL oleja
- 1/2 šálky zelenej cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 šálky zelenej papriky nakrájanej na kocky
- 1/4 šálky nasekaného koriandra
- 250g varené kuracie prsia
- 1 ČL rasce
- 1/2 ČL sušeného oregana
- 1/2 ČL chipotle čili prášku
- 3 lyžice vody alebo kuracieho vývaru
- 1 polievková lyžica paradajkovej pasty
- soľ a korenie podľa chuti
- 3/4 šálky strúhaného čedaru so zníženým obsahom tuku
- koriander a bazalku na ozdobu
Postup:
Na omáčku enchilada:
- Do stredného hrnca nastriekajte olej a orestujte cesnak.
- Pridajte chipotle chilli, čili prášok, rascu, kurací vývar, paradajkovú omáčku, soľ a korenie a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na minimum a varte 5-10 minút.
- Omáčku si odložte na neskôr.
Cuketové lodičky:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Cuketu rozrežte pozdĺžne na polovicu a pomocou malej lyžice vydlabte dužinu.
- Vydlabanú dužinu cukety nakrájame na malé kúsky a odložíme bokom.
- Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a pridáme cibuľu, cesnak a papriku.
- Varte na miernom ohni asi 2-3 minúty, kým nezmäkne.
- Pridajte nakrájanú cuketu a koriander. Dochutíme soľou a korením a povaríme asi 4 minúty.
- Pridajte rascu, oregano, čili prášok, vodu a paradajkovú pastu a ešte pár minút povarte, potom pridajte uvarené natrhané kuracie mäso. Premiešame a varíme ešte 3 minúty.
- Umiestnite 1/4 šálky enchilada omáčky na dno veľkej zapekacej misy a položte polovice cukety rezom nahor.
- Pomocou lyžice naplňte každú vydlabanú cuketu 1/3 šálky kuracej zmesi a pevne zatlačte.
- Doplňte každý 2 polievkovými lyžicami omáčky enchilada a 1 1/2 polievkovej lyžice strúhaného syra.
- Zakryte alobalom a pečte 35 minút, kým sa syr neroztopí a cuketa nezmäkne.
- Ozdobte cibuľkou a koriandrom a podľa potreby podávajte s gréckym jogurtom alebo kyslou smotanou.
Zdroj: https://www.skinnytaste.com/chicken-enchilada-stuffed-zucchini-boats/