Plnené cuketové lodičky

Tieto zdravé plnené cuketové lodičky sú ideálne pre nízkosacharidovú a bezlepkovú diétu. Jedna cuketová loď má 11 gramov sacharidov a 12 gramov bielkovín. Navyše tento recept je skvelý spôsob, ako spotrebovať zvyšky kuracieho mäsa.

Ingrediencie:

Enchiladová omáčka:

  • olivový olej v spreji
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1 alebo 2 lyžice chipotle chilli v omáčke
  • 1-1/2 šálky paradajkovej omáčky
  • 1/2 ČL chipotle čili prášku
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 2/3 šálky kuracieho vývaru s nízkym obsahom sodíka bez tuku
  • kóšer soľ a nové korenie podľa chuti

Cuketové lodičky:

  • 4 stredné cukety
  • 1 ČL oleja
  • 1/2 šálky zelenej cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1/2 šálky zelenej papriky nakrájanej na kocky
  • 1/4 šálky nasekaného koriandra
  • 250g varené kuracie prsia
  • 1 ČL rasce
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • 1/2 ČL chipotle čili prášku
  • 3 lyžice vody alebo kuracieho vývaru
  • 1 polievková lyžica paradajkovej pasty
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 3/4 šálky strúhaného čedaru so zníženým obsahom tuku
  • koriander a bazalku na ozdobu

Postup:

Na omáčku enchilada:

  1. Do stredného hrnca nastriekajte olej a orestujte cesnak.
  2. Pridajte chipotle chilli, čili prášok, rascu, kurací vývar, paradajkovú omáčku, soľ a korenie a priveďte do varu.
  3. Znížte teplotu na minimum a varte 5-10 minút.
  4. Omáčku si odložte na neskôr.

Cuketové lodičky:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Cuketu rozrežte pozdĺžne na polovicu a pomocou malej lyžice vydlabte dužinu.
  3. Vydlabanú dužinu cukety nakrájame na malé kúsky a odložíme bokom.
  4. Vo veľkej panvici rozohrejeme olej a pridáme cibuľu, cesnak a papriku.
  5. Varte na miernom ohni asi 2-3 minúty, kým nezmäkne.
  6. Pridajte nakrájanú cuketu a koriander. Dochutíme soľou a korením a povaríme asi 4 minúty.
  7. Pridajte rascu, oregano, čili prášok, vodu a paradajkovú pastu a ešte pár minút povarte, potom pridajte uvarené natrhané kuracie mäso. Premiešame a varíme ešte 3 minúty.
  8. Umiestnite 1/4 šálky enchilada omáčky na dno veľkej zapekacej misy a položte polovice cukety rezom nahor.
  9. Pomocou lyžice naplňte každú vydlabanú cuketu 1/3 šálky kuracej zmesi a pevne zatlačte.
  10. Doplňte každý 2 polievkovými lyžicami omáčky enchilada a 1 1/2 polievkovej lyžice strúhaného syra.
  11. Zakryte alobalom a pečte 35 minút, kým sa syr neroztopí a cuketa nezmäkne.
  12. Ozdobte cibuľkou a koriandrom a podľa potreby podávajte s gréckym jogurtom alebo kyslou smotanou.

Zdroj: https://www.skinnytaste.com/chicken-enchilada-stuffed-zucchini-boats/