Grilovaný steak

Pripravte si snami jednoduchý a chutný recept na steak zo sviečkovice, ktorý si každý zamiluje. Steak zo sviečkovice je obľúbený kus hovädzieho mäsa, ktorý pochádza zo sviečkovice, čo je zadná časť. Je chudší ako ribeye a chutnejší, ale menej chudý ako filet mignon. Horná sviečkovica je preferovaná pre jednoduché recepty na steaky ako je tento steak. Zatiaľ čo spodná sviečkovica je väčšia a menej jemná.

Ingrediencie:

MARINÁDA NA GRILOVANÝ STEAK:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 3 PL worcesterskej omáčky
  • 3 PL kokosové amino (alebo sójovej omáčky)
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica talianskeho korenia
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica morskej soli
  • 1/2 ČL čierneho korenia

STEAKY:

  • 1kg steak zo sviečkovice
  • 4 lyžice masla (voliteľné, ale odporúčané na servírovanie)

Postup:

  1. V malej miske vyšľaháme všetky ingrediencie na steak marinádu.
  2. Nalejte marinádu do galónového vrecka na zips. Pridajte steaky uzavrite vrecko a posúvajte ich, aby sa dobre obalili.
  3. Marinujte aspoň 3-8 hodín, ale nie viac ako 24 hodín.
  4. Ak je to možné, vyberte steaky z chladničky asi 30 minút pred ich varením, aby mali izbovú teplotu, ale nechajte ich v marináde až tesne pred varením.
  5. Predhrejte gril na vysokú teplotu aspoň 15 minút, kým nedosiahne teplotu 250 stupňov °C.
  6. Položte steaky na gril. Zatvorte veko a varte 2 minúty. Otočte steaky, znova zatvorte veko a opekajte ďalšie 2 minúty.
  7. Znížte teplo na stredne nízke. Pokračujte v grilovaní steakov so zatvoreným vekom, kým nedosiahnu požadovanú prepečenie.
  8. Grilované steaky zo sviečkovice preložíme na tanier a na každý položíme lyžicu zloženého masla. Zakryte vrch fóliou a pred podávaním ich nechajte 5 minút odpočívať.

Zdroj: https://www.wholesomeyum.com/how-to-cook-top-sirloin-steak-in-the-oven/