Aj vy milujete taliansku kuchyňu? Len keby tie cestoviny neboli nabité toľkými sacharidmi. Tu je báječný keto recept na takmer tradičné talianske gnocchi. Vynechali sme zemiaky a nahradili ich karfiolom, pričom tieto malé lahodné vankúšiky podávame s chutným domácim pestom. Ani vy sa už neviete dočkať kedy tento recept vyskúšate? Tak poďme spolu nato!
Ingrediencie:
- 250g karfiolu
- 50g strúhaného parmezánu
- 120g mandľovej múky
- 2 žĺtky
- 1 lyžička cibuľového prášku
- 1 ČL mletého prášku zo šupiek psyllia alebo xantánovej gumy
- ½ lyžičky soli
- 50g strúhaného syra
- 2 lyžice olivového oleja alebo masla
Pesto:
- ½ šálky olivového oleja
- 50g parmezánu
- 50g píniové oriešky
- 25g čerstvej bazalky
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a mleté čierne korenie
Postup:
- Karfiol umyjeme, očistíme a rozdelíme na ružičky. Varte v pare niekoľko minút alebo v mikrovlnnej rúre do mäkka. Mixujte v kuchynskom robote na vysokom stupni do hladka.
- Karfiolové pyré položte na čistú kuchynskú utierku. Pozbierajte konce uteráka a vytlačte čo najviac tekutiny. Čím suchšie, tým lepšie tento krok nevynechajte.
- Presuňte karfiol späť do kuchynského robota. Pridáme ostatné suroviny okrem strúhaného syra. Mixujte, kým sa neskombinuje.
- Nastrúhaný syr dajte niekoľko minút do mikrovlnnej rúry, kým sa neroztopí. Môžete tiež jemne roztopiť v hrnci na stredne nízkej teplote za stáleho miešania.
- Do kuchynského robota pridajte tavený syr a mixujte karfiolovou zmesou, kým nezískate hladké cesto.
- Vytvarujte jednu rolku a nechajte ju úplne vychladnúť v chladničke alebo mrazničke aspoň na 1 hodinu.
- Z každého valčeka vytvarujte 12 malých guľôčok. Ak chcete jemne stlačte vidličkou, aby ste vytvorili malé prúžky.
- Na panvici rozohrejeme maslo alebo olivový olej. Gnocchi smažte na stredne vysokom ohni, kým sa dôkladne neprehrejú.
- Všetky ingrediencie na pesto zmiešame len s niekoľkými lyžicami oleja. Použite kuchynský robot alebo mixér. Pridajte zvyšok oleja a ešte trochu premiešajte.
Zdroj: https://www.dietdoctor.com/recipes/keto-gnocchi-with-homemade-basil-pesto