Keto gnocchi s domácim pestom

Aj vy milujete taliansku kuchyňu? Len keby tie cestoviny neboli nabité toľkými sacharidmi. Tu je báječný keto recept na takmer tradičné talianske gnocchi. Vynechali sme zemiaky a nahradili ich karfiolom, pričom tieto malé lahodné vankúšiky podávame s chutným domácim pestom. Ani vy sa už neviete dočkať kedy tento recept vyskúšate? Tak poďme spolu nato!

Ingrediencie:

  • 250g karfiolu
  • 50g strúhaného parmezánu
  • 120g mandľovej múky
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička cibuľového prášku
  • 1 ČL mletého prášku zo šupiek psyllia alebo xantánovej gumy
  • ½ lyžičky soli
  • 50g strúhaného syra
  • 2 lyžice olivového oleja alebo masla

Pesto:

  • ½ šálky olivového oleja
  • 50g parmezánu
  • 50g píniové oriešky
  • 25g čerstvej bazalky
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup:

  1. Karfiol umyjeme, očistíme a rozdelíme na ružičky. Varte v pare niekoľko minút alebo v mikrovlnnej rúre do mäkka. Mixujte v kuchynskom robote na vysokom stupni do hladka.
  2. Karfiolové pyré položte na čistú kuchynskú utierku. Pozbierajte konce uteráka a vytlačte čo najviac tekutiny. Čím suchšie, tým lepšie tento krok nevynechajte.
  3. Presuňte karfiol späť do kuchynského robota. Pridáme ostatné suroviny okrem strúhaného syra. Mixujte, kým sa neskombinuje.
  4. Nastrúhaný syr dajte niekoľko minút do mikrovlnnej rúry, kým sa neroztopí. Môžete tiež jemne roztopiť v hrnci na stredne nízkej teplote za stáleho miešania.
  5. Do kuchynského robota pridajte tavený syr a mixujte karfiolovou zmesou, kým nezískate hladké cesto.
  6. Vytvarujte jednu rolku a nechajte ju úplne vychladnúť v chladničke alebo mrazničke aspoň na 1 hodinu.
  7. Z každého valčeka vytvarujte 12 malých guľôčok. Ak chcete jemne stlačte vidličkou, aby ste vytvorili malé prúžky.
  8. Na panvici rozohrejeme maslo alebo olivový olej. Gnocchi smažte na stredne vysokom ohni, kým sa dôkladne neprehrejú.
  9. Všetky ingrediencie na pesto zmiešame len s niekoľkými lyžicami oleja. Použite kuchynský robot alebo mixér. Pridajte zvyšok oleja a ešte trochu premiešajte.

Zdroj: https://www.dietdoctor.com/recipes/keto-gnocchi-with-homemade-basil-pesto