Túto nízkosacharidovú červenú zamatovú tortu si ihneď zamilujete. Táto torta je úplne bez rafinovaného cukru a bez lepku, ale má všetky skvelé chute tradičnej červenej zamatovej torty. Červený zamat sa vyrába z kakaového prášku, octu a cmaru. V našej verzii vynecháme cmar príliš veľa sacharidov! Nahradíme ho kyslou hustou smotanou.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 1/2 šálky allulózy (v prášku) alebo akékoľvek sladidlo,kt. obľubujete
- 3/4 šálky masla
- 6 veľkých vajec
- 1/3 šálky plnotučnej kyslej smotany
- 3/4 šálky smotany na šľahanie
- 1 ČL octu
- 3 šálky mandľovej múky
- 1/2 šálky kokosovej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/3 šálky kakaového prášku
- 1 ČL prášku z xantánovej gumy
- 1 ČL vanilky
- 1/2 ČL soli
- 1 plná polievková lyžica červeného gélového potravinárskeho farbiva
Šľahačková plnka:
- 1 ČL vanilky
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 1/2 šálky allulózy (v prášku) alebo akékoľvek sladidlo,kt. obľubujete
- 1 šálka smotanového syra
Postup:
- Rúru predhrejeme na 200°C stupňov a pripravíme si tortové formy tak, že ich dobre vymastíme.
- Do malej misky pridajte smotanu na šľahanie, pridajte ocot a premiešajte. Odložte misku nabok.
- Pridajte vajcia do misky a miešajte 2 minúty.
- Maslo rozpustíme v mikrovlnke, ale neprehrievame. Maslo chceme mäkké, ale nie príliš horúce.
- Pridajte 1 ČL vanilky, smotanu na šľahanie, kyslú smotanu a ocot, rozpustené maslo a potravinárske farbivo do vaječnej zmesi a miešajte, kým sa dobre nezapracuje.
- Do veľkej misy preosejte mandľovú múku, kokosovú múku, prášok do pečiva, xantánovú gumu, soľ a práškovú alulózu.
- Jemne pridajte vaječnú zmes k zmesi suchých prísad. Nepremiešajte.
- Rozdeľte cesto na tri kolieska koláča .
- Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 30-35 minút, alebo kým špáradlo nevyjde čisté.
- Chladíme na chladiacej mriežke asi hodinu.
- Keď cesto vychladne zarovnajte vrchy zúbkovaným nožom a odložte kúsky cesta na zdobenie.
Šľahačková plnka:
- Nakrájajte na kocky jednu šálku studeného plnotučného smotanového syra a pridajte ho do misy stojanového mixéra a mixujte 1 minútu, kým smotanový syr nemá hrudky. V prípade potreby zoškrabte boky misky.
- Pridajte vanilku a práškovú alulózu.
- Do misky pridajte 1/2 šálky plnotučnej smotany na šľahanie a miešajte 30 sekúnd, kým sa nezmieša so smotanovým syrom. Otočte na strednú a potom vysokú, kým sa šľahačka a smotanový syr nerozčesú a nebudú pripomínať maslový krém.
Vezmite misku s kúskami torty, ktoré ste pri vyrovnávaní odstránili a rozdrvte ich na strednú až jemnú strúhanku. Umiestnite omrvinky na plech vystlaný pergamenom a pečte v rúre 10 minút pri 200 °C.
Tortu môžete začať vrstviť a medzi upečené cesto plniť šľahačkovú plnku. Keď je torta navrstvená a potiahnutá polevou, použite omrvinky na tortu a zatlačte ich okolo spodnej časti torty do polevy. Zvyšné kúsky posypeme na vrch koláča.
Zdroj: https://sugarfreesprinkles.com/low-carb-red-velvet-cake-with-cream-cheese-frosting/