Aztékovia považovali avokádo za symbol lásky a plodnosti. Pochádza z južnej a strednej Ameriky. Do našich obchodov sa dováža z Izraela a Španielska. Botanicky sa zaraďuje medzi ovocie. Rastie na neopadavých stromoch, ktoré môžu dorásť až do výšky 15-20 metrov. Jeho tvar pripomína hrušku a preto sa mu hovorí aligátorská hruška. Existujú rôzne odrody avokáda. Najbežnejšou odrodou je odroda Hass. Z vonkajšej strany môže byť každá odroda inak sfarbená ale vo vnútri sú všetky rovnaké. Má máslovú zelenkastú dužinu uprostred s guľatou kôstkou.
Obsah článku
Čo avokádo obsahuje?
Avokádo obsahuje veľmi veľa vitamínov a minerálov. Vitamín E, C, A, K, a vitamíny skupiny B, železo, draslík, horčík, vápnik. Obsahuje vysoký počet bielkovín a zdraviu prospešných tukov. Spomedzi všetkých druhov ovocia obsahuje najviac prírodných tukov až 10-15%. Tento tuk je mononenasýtený, takže aj pre vyšší obsah tukov sa stále odporúča ako zdravý a dobrý. Určite si treba dať pozor a netreba to sním preháňať a jesť v odporúčanom množstve. Odporúčaná denná dávka je 1/3 avokáda za deň. Samozrejme záleží aj od veľkosti. Vzhľadom k svojím vyživovacím kvalitám sa doporučuje osobám s kardiovaskulárnymi problémami a ľuďom, ktorý trpia chorobami nervového systému.
Aké sú účinky avokáda?
- znižuje cholesterol v krvi
- má antioxidačné účinky
- obsahuje veľa draslíka vďaka čomu znižuje krvný tlak
- má protizápalové účinky
- lepšie trávenie a pravidelné vyprázdňovanie
- vďaka luteínu má priaznivé účinky na zrak
- má dobrý vplyv aj na krajšiu pleť, veľa kozmetických produktov už obsahuje avokádo a tiež sa odporúčajú domáce masky
- prevencia rakoviny, v avokáde sú obsiahnuté fytochemikálie a výživné látky rastlinného pôvodu, ktoré ničia nádorové bunky
- podporuje tvorbu červených krviniek
- pôsobí preventívne proti osteoporóze a zmierňuje príznaky artridíty
- má nízky obsah cukrov a nízky glykemický index
- ľudia s nadváhou majú často zvýšenú hladinu inzulínu. Hormón inzulín blokuje spaľovanie tukových zásob. Účinné látky obsiahnuté v avokáde tomu zamedzujú znižovaním hladiny inzulínu a tukové “vankúšiky” sa ľahšie rozpúšťajú.
- obsahuje vysoké hladiny folátu, ktorý môže pomôcť znížiť riziko depresie
- podporuje činnosť mozgu
Avokádo (100g) | Nutričné hodnoty |
---|---|
Energia | 936 KJ |
Bielkoviny | 1,9 |
Sacharidy | 5,98g |
Cukry | 0,4g |
Tuky | 23,5g |
Vláknina | 4,82g |
Vitamíny | Odporúčaná denná dávka (ODD) |
---|---|
Vitamin A | 2% |
Vitamín B1 | 6,6% |
Vitamín B2 | 11,5% |
Vitamín B3 | 6,1% |
Vitamín B5 | 22% |
Vitamín B6 | 35,3% |
Vitamín B7 | 33,3% |
Vitamín B9 | 9% |
Vitamín C | 11,8% |
Vitamín E | 8,6% |
Vitamín K | 11,8% |
Minerály | Odporúčaná denná dávka (ODD) |
---|---|
Vápnik | 1% |
Horčík | 7% |
Draslík | 10,7% |
Mangán | 7,8% |
Meď | 11% |
Sodík | 0,2% |
Zinok | 4,3% |
Železo | 6,6% |
Ako rozoznať zrelé avokádo od pokazeného?
Ak kúpite už veľmi prezreté avokádo a pár dní naň zabudnete tak vám zhnije. Ako rozoznať kedy je vhodné na konzumáciu?
Nezrelé avokádo je veľmi tvrdé a väčšinou aj zelené ale záleží o akú odrodu ide. Ak sa po stlačení prstom mierne podvolí môžete ho konzumovať. Ak po stlačení ostane priehlbinka znamená, že je už prezreté. V tom prípade ho ošúpte a zistite, či sa dá ešte použiť na pomázanku alebo guacamole. Ak je po rozkrojení hnedé, mazľavé nikdy ho nejedzte môže sa vňom už tvoriť pleseň.
Ak potrebujete aby vám avokádo rýchlo dozrelo máme pre vás tip. Zabaľte ho do papierového vrecúška spolu s banánom alebo jablkom a nechajte odležať pri izbovej teplote. Tento proces by mal trvať 2-3 dni. Ak ho potrebujete mať zmäknuté do druhého dňa zabalte ho do novín a nechajte takisto pri izbovej teplote dozrieť.
9 tipov ako si pripraviť avokádo
Avokádo sa dá pripraviť naslano aj nasladko. Výborná voľba na raňajky, obed i večeru.
Podĺžne ho prekrojíme, vyberieme kôstku a následne vydlabeme dužinu.
Pomazánka – príprava na pomázanku je veľmi jednoduchá, existuje veľmi veľa receptov na avokádovú pomázanku stačí si len vybrať tú vašu podľa chuti
Grilované avokádo – ako príloha ku grilovanému mäsu. Rozrežte ho na polovicu, pokvapkajte citrónom a olivovým olejom. Rozrezanou stranou položiť na mriežku a grilujte 2-3 minútky. Následne môžete dochutiť soľou alebo korením.
Popučené avokádo – tento spôsob je najjednoduchší a najčastejší. Popučíte avokádo vidličkou dochutiť soľou alebo korením a môžete ho natrieť na keto chlebík. Alebo ho nakrájate na plátky a poukladáte na keto chlebík.
Termix z avokáda – ak si chcete avokádo pripraviť na sladký spôsob odporúčame vyskúšať termix z avokáda. Zmiešajte avokádo, bananán a lyžicu kakaa.
Avokádové smoothie– avokádové smoothie výborná voľba na raňajky keď potrebujete niečo na rýchlo pripraviť. Výborné chutí s banánom, listovou zeleninou, ananásom, kokosom, jahodami alebo čučoriedkami.
Guacamole – výborná pochúťka k našim keto tortilám
Krémová chladená avokádová polievka – už ste ochutnali chladenú avokádovú polievku? Že nie?! Tak teraz je ten správny čas si ju pripraviť.
Avokádový dip – tento lahodný krémový dip je plný bielkovín a zdravých tukov. Ak chcete pikantné, môžete vmiešať drvené vločky červenej papriky, mleté jalapeño alebo štipku kajenského korenia. Môžete podávať k zelenine, pite, tortilám, mäsu.
Avokádové brownies – pomocou tohto receptu vám ukážeme, ako pripraviť keto avokádové brownies s jednoduchými ingredienciami.
Máme pre vás ešte jeden tip na záver: Ak avokádo nebudete jesť celé, po prekrojení pokvapkajte limetkou alebo citrónom časť, ktorú nebudete jesť. Dužina vám nesčernie. Mastné kyseliny rýchlo zoxidujú.