Grécke kuracie špízy s karfiolovou ryžou

Máte chuť na niečo ľahké a zároveň bohaté na vitamíny? Vyskúšajte naše marinované kuracie špízy s nakrájanou zeleninou, podávané s karfiolovou ryžou s maslom a bylinkami a posypanou syrom feta. Špízy, ktoré pripomínajú grilovačky na dvore a stolovanie pod holým nebom, si môžete prispôsobiť presne podľa svojich preferencií a naplniť ich rôznymi lahodnými mäsami a zeleninou. Klasickým spôsobom prípravy špízov je navyše ich grilovanie na plameni, ktoré im dodáva nezameniteľnú dymovú chuť. Avšak cez zimu si ich viete pripraviť aj v teplúčku vašej kuchyni.

Karfiolová ryža na rozdiel od bežnej ryže, ktorá môže spôsobiť, že sa po jedle budete cítiť ťažko a nafúknuto, karfiolová ryža má nízky obsah sacharidov, vysoký obsah vlákniny. V tomto prípade je to bohatá zmes masla a sušených byliniek.

Ingrediencie:

Kuracie špízy:

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 stredný citrón, šťava a kôra
  • 4 lyžičky cesnaku, mletého
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžička sušeného rozmarínu
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • soľ a korenie, podľa chuti
  • 700g vykostených kuracích stehien bez kože
  • cuketu
  • červenú papriku
  • žltú papriku
  • paradajky
  • 1/4 šálky syra feta, na ozdobu

Karfiolová ryža:

  • 400 gramov karfiolu
  • 4 lyžice masla
  • 1 lyžička talianskeho korenia
  • soľ a korenie, podľa chuti

Postup:

  1. Zhromaždite a pripravte všetky ingrediencie. Nakrájajte kura na kocky. Nakrájajte všetku zeleninu na kúsky.
  2. Marinádu vytvorte spojením olivového oleja, šťavy a kôry z citróna, mletého cesnaku, papriky, rozmarínu, talianskeho korenia, soli a korenia podľa chuti.
  3. Kuracie mäso polejeme marinádou a prikryjeme plastovým obalom. Marinujte aspoň 2 hodiny, najlepšie však cez noc.
  4. Predhrejte rúru na 200°C. Striedavo napichajte kurča a zeleninu na kusy.
  5. Hotové špízy uložíme na plech s mriežkou a namažeme ich olivovým olejom. Dáme piecť na 200°C asi 20 minút.
  6. Karfiol rozoberieme na ružičky a v mixéri, najlepšie v sekáčiku, ho po častiach rozmixujeme na jemnú “ryžu”. Nemixujte ho však príliš dlho, aby sa z neho nevytvorila kaša.
  7. Pripravte karfiolovú ryžu pridaním masla do panvice na stredne vysokej teplote.
  8. Keď je karfiol mäkký podávame so špízmi. Navrch posypte syrom feta.

Zdroj: https://www.ruled.me/greek-chicken-skewers-with-cauliflower-rice