Pripravte si snami jednoduchý a chutný recept na steak zo sviečkovice, ktorý si každý zamiluje. Steak zo sviečkovice je obľúbený kus hovädzieho mäsa, ktorý pochádza zo sviečkovice, čo je zadná časť. Je chudší ako ribeye a chutnejší, ale menej chudý ako filet mignon. Horná sviečkovica je preferovaná pre jednoduché recepty na steaky ako je tento steak. Zatiaľ čo spodná sviečkovica je väčšia a menej jemná.
Ingrediencie:
MARINÁDA NA GRILOVANÝ STEAK:
- 1/4 šálky olivového oleja
- 3 PL worcesterskej omáčky
- 3 PL kokosové amino (alebo sójovej omáčky)
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica talianskeho korenia
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica morskej soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
STEAKY:
- 1kg steak zo sviečkovice
- 4 lyžice masla (voliteľné, ale odporúčané na servírovanie)
Postup:
- V malej miske vyšľaháme všetky ingrediencie na steak marinádu.
- Nalejte marinádu do galónového vrecka na zips. Pridajte steaky uzavrite vrecko a posúvajte ich, aby sa dobre obalili.
- Marinujte aspoň 3-8 hodín, ale nie viac ako 24 hodín.
- Ak je to možné, vyberte steaky z chladničky asi 30 minút pred ich varením, aby mali izbovú teplotu, ale nechajte ich v marináde až tesne pred varením.
- Predhrejte gril na vysokú teplotu aspoň 15 minút, kým nedosiahne teplotu 250 stupňov °C.
- Položte steaky na gril. Zatvorte veko a varte 2 minúty. Otočte steaky, znova zatvorte veko a opekajte ďalšie 2 minúty.
- Znížte teplo na stredne nízke. Pokračujte v grilovaní steakov so zatvoreným vekom, kým nedosiahnu požadovanú prepečenie.
- Grilované steaky zo sviečkovice preložíme na tanier a na každý položíme lyžicu zloženého masla. Zakryte vrch fóliou a pred podávaním ich nechajte 5 minút odpočívať.
Zdroj: https://www.wholesomeyum.com/how-to-cook-top-sirloin-steak-in-the-oven/