Keto jablkový koláč

Táto božská klasika má ketótový nádych, ktorý sa začína tým najlupkovitejším pečivom vyrobeným z mandľovej a kokosovej múky. Keto jablkový koláč neobsahuje jablká, pretože ide o ovocie s vysokým obsahom sacharidov. Jablká sme vymenili za cuketu. Cuketa je plná dobrôt, pýši sa vlákninou a vďaka vysokému obsahu vody zlepšuje trávenie. Tento recept vyzdvihuje sladkú chuť tohto ovocia (áno, cuketa je ovocie!) s prídavkom škorice, ktorá chráni pred srdcovými chorobami a podporuje túto veľmi dôležitú kontrolu hladiny cukru v krvi. Tak poďme si spolu pripraviť tento výborný jablkový koláč bez jabĺk.

Ingrediencie:

Koláčové cesto:

  • 1 šálka mandľovej múky
  • 5 lyžíc kokosovej múky
  • 1/2 čajovej lyžičky xantánovej gumy
  • 1/2 lyžičky soli
  • 100g nesoleného masla
  • 1/4 šálky smotanového syra
  • 1 veľké vajce

Plnka:

  • 1/4 šálky nesoleného masla
  • 2kg cukety
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého nového korenia
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • 1 lyžička mletého muškátového orieška
  • štipka soli
  • 1 šálka erytritolu
  • 1/3 šálky citrónovej šťavy

Postup:

  1. Odmerajte a pripravte všetky ingrediencie.
  2. V kuchynskom robote pridajte mandľovú múku, kokosovú múku, xantánovú gumu a soľ.
  3. Mixujte kuchynským robotom, kým sa všetko dobre nespojí.
  4. Pridajte studené nesolené maslo a studený smotanový syr.
  5. Znova mixujte, kým sa dobre nespojí. Zmes by sa mala začať drobiť.
  6. Vajíčko rozklepneme v kuchynskom robote a premiešame, aby sa dobre spojilo a cesto sa ešte len začalo spájať.
  7. Koláčové cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Cesto vložíme do potravinárskej fólie a cesto uhladíme. Jeden z kúskov cesta vytvarujte do okrúhleho tvaru a jeden do obdĺžnikového tvaru. Vložte do chladničky aspoň na jednu hodinu. Medzitým si pripravíme náplň.
  8. Vo veľkej panvici na miernom až strednom ohni pridajte nesolené maslo. Maslo opražte miešaním každých pár minút asi 4 – 6 minút. Pridajte nakrájanú cuketu a škoricu, erytritol, citrónovú šťavu, muškátový oriešok, zázvor, nové korenie a soľ.
  9. Prikryjeme a necháme dusiť asi 15 minút. Odstráňte veko a vyskúšajte chuť. Podľa toho upravte erytritol a citrónovú šťavu. Prikryte a varte ďalších 10 minút. Odstráňte pokrievku a varte ďalších 15 minút. Potom odstráňte z tepla a nechajte úplne vychladnúť.
  10. Potom vymastite koláč maslom.
  11. Medzi dva listy pergamenového papiera vložte okrúhle chladené koláčové cesto. Cesto na koláč rozvaľkajte na veľkosť, ktorá sa hodí na vašu formu.
  12. Vytvarujte koláčové cesto na formu. Po vychladnutí cuketovej plnky nalejte zmes lyžicou do formy na koláč.
  13. Rozvaľkajte druhé chladené koláčové cesto a nakrájajte na kúsky, aby ste vytvorili mriežkovaný vrch. Vrchnú časť mriežky preplette a zatlačte do spodnej kôry, aby ste sa uistili, že drží pohromade.
  14. Vrch koláču potrite vajíčkom. Pečieme v rúre 25 minút.
  15. Koláč nechajte úplne vychladnúť, aby stuhol. Po úplnom vychladnutí a stuhnutí krájajte a vychutnávajte si tú výbornú chuť.

Zdroj: https://www.ruled.me/keto-apple-pie