Táto božská klasika má ketótový nádych, ktorý sa začína tým najlupkovitejším pečivom vyrobeným z mandľovej a kokosovej múky. Keto jablkový koláč neobsahuje jablká, pretože ide o ovocie s vysokým obsahom sacharidov. Jablká sme vymenili za cuketu. Cuketa je plná dobrôt, pýši sa vlákninou a vďaka vysokému obsahu vody zlepšuje trávenie. Tento recept vyzdvihuje sladkú chuť tohto ovocia (áno, cuketa je ovocie!) s prídavkom škorice, ktorá chráni pred srdcovými chorobami a podporuje túto veľmi dôležitú kontrolu hladiny cukru v krvi. Tak poďme si spolu pripraviť tento výborný jablkový koláč bez jabĺk.
Ingrediencie:
Koláčové cesto:
- 1 šálka mandľovej múky
- 5 lyžíc kokosovej múky
- 1/2 čajovej lyžičky xantánovej gumy
- 1/2 lyžičky soli
- 100g nesoleného masla
- 1/4 šálky smotanového syra
- 1 veľké vajce
Plnka:
- 1/4 šálky nesoleného masla
- 2kg cukety
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky mletého nového korenia
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1 lyžička mletého muškátového orieška
- štipka soli
- 1 šálka erytritolu
- 1/3 šálky citrónovej šťavy
Postup:
- Odmerajte a pripravte všetky ingrediencie.
- V kuchynskom robote pridajte mandľovú múku, kokosovú múku, xantánovú gumu a soľ.
- Mixujte kuchynským robotom, kým sa všetko dobre nespojí.
- Pridajte studené nesolené maslo a studený smotanový syr.
- Znova mixujte, kým sa dobre nespojí. Zmes by sa mala začať drobiť.
- Vajíčko rozklepneme v kuchynskom robote a premiešame, aby sa dobre spojilo a cesto sa ešte len začalo spájať.
- Koláčové cesto rozdeľte na dve rovnaké časti. Cesto vložíme do potravinárskej fólie a cesto uhladíme. Jeden z kúskov cesta vytvarujte do okrúhleho tvaru a jeden do obdĺžnikového tvaru. Vložte do chladničky aspoň na jednu hodinu. Medzitým si pripravíme náplň.
- Vo veľkej panvici na miernom až strednom ohni pridajte nesolené maslo. Maslo opražte miešaním každých pár minút asi 4 – 6 minút. Pridajte nakrájanú cuketu a škoricu, erytritol, citrónovú šťavu, muškátový oriešok, zázvor, nové korenie a soľ.
- Prikryjeme a necháme dusiť asi 15 minút. Odstráňte veko a vyskúšajte chuť. Podľa toho upravte erytritol a citrónovú šťavu. Prikryte a varte ďalších 10 minút. Odstráňte pokrievku a varte ďalších 15 minút. Potom odstráňte z tepla a nechajte úplne vychladnúť.
- Potom vymastite koláč maslom.
- Medzi dva listy pergamenového papiera vložte okrúhle chladené koláčové cesto. Cesto na koláč rozvaľkajte na veľkosť, ktorá sa hodí na vašu formu.
- Vytvarujte koláčové cesto na formu. Po vychladnutí cuketovej plnky nalejte zmes lyžicou do formy na koláč.
- Rozvaľkajte druhé chladené koláčové cesto a nakrájajte na kúsky, aby ste vytvorili mriežkovaný vrch. Vrchnú časť mriežky preplette a zatlačte do spodnej kôry, aby ste sa uistili, že drží pohromade.
- Vrch koláču potrite vajíčkom. Pečieme v rúre 25 minút.
- Koláč nechajte úplne vychladnúť, aby stuhol. Po úplnom vychladnutí a stuhnutí krájajte a vychutnávajte si tú výbornú chuť.