Mrkvový koláč má ďaleko od keto priateľstva. To však neznamená, že sa musíte vzdať mrkvového koláča aby ste dosiahli svoje keto ciele. V skutočnosti ak použijeme to, čo sme sa naučili z iných receptov na koláč s nízkym obsahom sacharidov, bude prekvapivo ľahké spraviť mrkvový koláč spôsobom, ktorý je šetrný ku keto.
Ingrediencie:
Cesto:
- 5 lyžíc masla
- 1/2 šálky erytritolu
- 4 veľké vajcia
- 1 lyžica prášku do pečiva
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/2 lyžičky mletého zázvoru
- 1/4 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/2 šálky pekanových orechov
- 1,5 šálky mandľovej múky
- 1 veľká mrkva
Smotanová syrová poleva:
- 120g smotanového syra
- 2 lyžice masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica hustej smotany
- 1/4 šálky práškového erytritolu
- 1/4 šálky pekanových orechov
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Zapekaciu misu vystelieme papierom na pečenie a odložíme bokom.
- V miske vyšľaháme maslo a práškový erytritol do svetlej farby.
- Vajcia zašľaháme do maslovej zmesi, kým sa nespoja. Pridajte korenie a prášok do pečiva a potom premiešajte.
- Pridajte nadrobno nasekané pekanové orechy a mandľovú múku a znova spolu dobre premiešajte.
- Pridáme nastrúhanú mrkvu a vmiešame do cesta.
- Cesto nalejte do zapekacej misy a potiahnite vrch, aby sa cesto rovnomerne rozložilo. Pečte 18 – 25 minút, alebo kým vpichnuté špáradlo nevyjde čisté.
- Kým sa mrkvový koláč pečie, pripravíme si polevu.
- Všetky ingrediencie na polevu spolu vyšľaháme, kým sa dobre nespoja. Potom vložte do chladničky.
- Po vybratí z rúry necháme koláč úplne vychladnúť.
- Na vychladnutý koláč navrch rozotrieme polevu a ozdobíme nasekanými pekanovými orechami.