Vedeli ste, že Pavlova torta je v Austrálii a na Novom Zélande považovaná za národný dezert? Je to skvelý dezert, ktorý si môžete vychutnať vy a vaša rodina v našom keto prevedení! Neprítomnosť cukru, ktorý je vyrobený tak aby pripomínal Pavlovku bráni chrumkavosti pusinky. Alternatívny cukor alulóza je na 70 % sladký ako cukor, bez pachute, bez nadúvania a s nulovým glykemickým indexom. Tak poďme si tento lahodný dezert spolu pripraviť.
Ingrediencie:
- 90 g vaječných bielkov
- 75 g alulózy
- ½ lyžičky bieleho octu
Krém:
- 300 g hustej smotany na šľahanie
- 50 g alulózy
- 1 lyžička pasty z vanilkových strukov
- 100 g jahôd
- 100g černice
- 100 g malín
- 100 g čučoriedok
- ½ polievkovej lyžice práškového erytritolu na poprášenie
- vetvičky mäty alebo rozmarínu na ozdobu
- voliteľné: citrusový tvaroh bez cukru
Postup:
- Najprv si pripravíme ovocie a odložíme bokom.
- Vytvorte šablónu nakreslením dvoch kruhov na pergamenový papier tak, aby pripomínali veniec.
- Predhrejte rúru na 110°C. Vyložte si plech pripravenou šablónou alebo čistým pergamenovým papierom. Pripravte si ingrediencie na pusinky.
- Vložte bielka do čistej misky a šľahajte, kým nezmäknú.
- Šľahaním pri vysokej rýchlosti postupne po troškách pridávajte alulózu, až kým nebude tuhá a lesklá. Vmiešame ocot.
- Do každého zo štyroch rohov pergamenového papiera naneste bodku pusinky, aby držala na mieste.
- Lyžičkou naneste pusinky na krúžok. V pusinke urobte plytkú priekopu. Tá poslúži ako studňa pre smotanu a ovocie.
- Pečieme 30 minút. Potom vypnite rúru a nechajte pusinky vo vnútri, kým nevychladnú a nevyschnú (takmer lepkavé) na dotyk.
- Medzitým do misky pridáme smotanu a alulózu. Šľaháme do nadýchanej hmoty.
- Pridajte vanilkovú pastu. Šľahajte a nechajte vychladnúť.
- Lyžicou nalejte vychladený krém na pusinky. Poukladáme ovocie a ozdobíme lístkami mäty alebo rozmarínu.
- Poprášte práškovým erytritolom.