Hľadáte nový dezert, ktorým ohromíte svojich hostí? Tento keto vanilkový puding je krémový, hladký a lahodný – a bez viny, pretože neobsahuje žiadny cukor ani škrob. Môžete ho použiť na plnenie koláčov a tvarohových koláčov alebo podávať samostatne. Tradičné pudingy sa vyrábajú z vajec, mlieka a smotany, takže tento nízkosacharidový recept je v podstate verzia bez mlieka. Môžete použiť rôzne druhy nemliečneho mlieka a trochu kokosového mlieka.
Ingrediencie:
- 1 šálka hustej smotany na šľahanie
- 2 šálky nesladeného mandľového mlieka
- 2 lyžičky neochutenej želatíny
- 2 lyžice vody
- 8 veľkých vaječných žĺtkov
- 1/2 šálky erytritolu
- 1/2 šálky slaného masla
- 1 lyžica vanilkového extraktu
Postup:
- Odmerajte a pripravte všetky ingrediencie.
- V hrnci na strednom ohni pridajte smotanu na šľahanie a nesladené mandľové mlieko.
- Nalejte vodu do misky a potom do nej nalejte želatínu.
- Pridajte vaječné žĺtky do misky a potom pridajte erytritol. Šľaháme, aby sa dobre spojilo a zmes je krémová.
- Odstráňte mlieko a smotanu z tepla.
- Kým je zmes mlieka a smotany ešte horúca, pomocou naberačky túto zmes vlejeme do žĺtkovej zmesi. Zmes neustále šľaháme, aby sa nezrazila.
- Keď je pridaná asi polovica zmesi, pridajte celú zmes späť do hrnca.
- Nechajte to variť, kým to neustále šľahate, kým teplota nedosiahne cca 80°C, dĺžka trvania 5 – 8 minút. Odstráňte z tepla a následne pridajte želatínu. Miešajte, aby sa dobre spojila.
- Nalejte ju do misy. Pridáme osolené maslo a vanilkový extrakt. Premiešajte, aby sa dobre spojili. Zabaľte do plastovej fólie a nechajte stuhnúť v chladničke 6 hodín alebo cez noc.
- Keď je zmes úplne stuhnutá, nalejte ju do pohárov. Podávajte!