Dnes sme si pre vás pripravili jesenný recept na lahodnú polievku s maslovou tekvicou. Sladká, štipľavá a mierne zemitá chuť, ktorá pochádza z maslovej tekvice. Vďaka pridanej krémovosti zo zmiešaných zemiakov a pikantných byliniek je to viac než vítaný doplnok k vášmu menu. Odporúčame tiež ošúpať tekvicu pred pečením, aby ste odstránili tvrdú šupku.
Ingrediencie:
- 1 veľká maslová tekvica, ošúpaná a nakrájaná na kocky (zbavená semienok)
- 2 zemiaky, olúpané a nakrájané
- 3 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 polievková lyžica masla
- 1 cibuľa
- 1 stonkový zeler, nakrájaný na tenké plátky
- 1 veľká mrkva
- 1 polievková lyžica čerstvého tymiánu na ozdobu
- 1l kurací vývar s nízkym obsahom sodíka
Postup:
- Predhrejte rúru na 200ºC. Tekvicu si ošúpeme, zbavíme semienok a nakrájame na kocky. Následne si ošúpeme a nakrájame zemiaky. Na veľkom plechu premiešajte maslovú tekvicu a zemiaky s 2 lyžicami olivového oleja a bohato dochuťte soľou a korením. Pečieme do mäkka 25 minút.
- Medzitým vo veľkom hrnci na strednom ohni roztopte maslo a zvyšnú lyžicu olivového oleja. Pridajte nakrájanú cibuľu, zeler, mrkvu a varte, kým nezmäknú 7 až 10 minút. Dochutíme soľou, korením a tymiánom.
- Pridáme opečenú tekvicu a zemiaky a zalejeme kuracím vývarom. Varte 10 minút potom pomocou ponorného mixéra rozmixujte polievku do krémova.
- Podávame ozdobené tymianom.